Mi az a Karambit?

KarambitA karambit egy hajlított pengéjű kés kényelmes markolattal, melynek a végén egy gyűrű található. Eredetileg a 11. századból, Indonéziából származik. Formáját a nagymacskák karma ihlette és elsősorban mezőgazdasági munkára használták. A középkori kereskedelemnek hála gyorsan eljutott a környező területekre, elsősorban a mai Malajzia és Fülöp-szigetek térségébe. Használói hamar felismerték a karambitban rejlő harcászati potenciált, és elkezdték úgynevezett “védekező” önvédelmi késként használni. Rájöttek, hogy a hajlított penge remek lehetőséget biztosít az ellenfél végtagjainak kontrollálására, manipulálására, ezáltal a támadások hatékony hárítására.

A karambitok első változatainak még nem képezte részét a markolat végén található gyűrű. Ám, ahogy a kést egyre több felhasználási területen is elterjedt, felismerték, hogy a biztonsági gyűrű javíthatja a fogás biztonságát, és elkerülhető az hogy az eszköz kicsússzon a kézből egy-egy erőteljesebb vágás vagy szúrás során. Ez a szerep különösen hasznosnak bizonyult, amikor a markolat valamilyen ok folytán csúszóssá vagy porossá vált.

Harci alkalmazásban a gyűrűnek további fontos szerepe van. Egyrészt nagy erejű ütés mérhető a támadóra, másrészt megnehezíti, hogy az ellenfél elvegye a karambitot, vagy esetleg azt a használója felé fordítsa. Továbbá a gyűrű körül forgatott késnek elrettentő pszichológiai hatása is lehet az ellenfélre nézve.

A karambit az évszázadok során a Délkelet-ázsiai harcművészetek fegyverarzenáljába is bekerült. Így többek között részét indonéziai Silat és a Fülöp-szigeteki Kali (más néven Eskrima vagy Arnis) és a maláj Bersilat rendszereknek is.

 Karambit-steel-1-21